Wczytywanie...

Posted in Opinia
6 czerwca 2024
Rośnie liczba aplikacji na stanowiska z wysokim seniority

W pierwszym kwartale 2024 zaobserwowaliśmy w JOBfinder aż 27% wzrost ilości aplikacji na stanowiska z wysokim seniority w porównaniu do roku poprzedniego. Taka intensyfikacja jest sygnałem poważnych zmian na wyższych szczeblach zarządzania w branżach technologicznych.

Przeanalizujmy to zjawisko. Pozwoli to zrozumieć, jakie czynniki mają wpływ na narastającą mobilność wśród doświadczonych profesjonalistów. Jakie może to przynieść implikacje dla sektora IT?

Redukcja dużych projektów IT i nowe podejścia w zarządzaniu

Liczba dużych projektów IT maleje. Liderzy branż stoją przed wyzwaniami. Są nimi: dostrojenie się do nowych warunków rynkowych i poszukiwanie alternatywnych dróg rozwoju. Jak akcentuje raport WorkStatus, ta sytuacja skutkuje dużymi zmianami w podejściach przy zarządzaniu projektami. Obecnie coraz częściej firmy wykorzystują hybrydowe metodyki, które łączą cechy agile i waterfall. Taki sposób postępowania przyczynia się do zwiększenia elastyczności i efektywności w procesie tworzenia oprogramowania.

Powstaje bardziej zrównoważony i dynamiczny model prowadzenia prac technologicznych. Liderzy projektów wcześniej koncentrowali się na dużych inicjatywach. Dziś okazuje się, że muszą sprawniej reagować na błyskawiczne zmiany w technologii i zapotrzebowaniu rynkowym.

Potrzebujesz wsparcia lub doradztwa w obszarze rekrutacji?

Fuzje i optymalizacja zasobów

Wzięliśmy pod lupę raport od Deloitte o trendach w zakresie fuzji i przejęć (M&A) na rok 2024. Widzimy, że odgrywają one fundamentalną funkcję w dostosowaniu się do dynamicznego środowiska biznesowego. Często wymienione procesy inicjują restrukturyzację i optymalizację zasobów. W konsekwencji dochodzi m.in. do likwidacji redundancji (np. zduplikowanych stanowisk) i podniesienia efektywności operacyjnej. Podczas realizacji fuzji organizacje są zobligowane być bardziej plastyczne w zarządzaniu własnymi talentami, zespołami, technologiami i zasobami. W ten sposób połączonym jednostkom będzie łatwiej osiągnąć synergię.

Dziś firmy muszą być gotowe na nagłe przekształcenia. Będą one wymagały dalszych inwestycji w rozwój pracowników i technologii. Niezbędne jest efektywne zarządzanie zmianą, aby zapewnić płynność transferów i minimalizować zaburzenia w działalności. To generuje nowe możliwości dla pracowników na wyższych stanowiskach. Muszą oni wykazać się teraz większą elastycznością w szybko zmieniającym się świecie biznesu.

Zwolnienia grupowe

Ponad 302 firmy z sektora technologicznego zwolniło prawie 90 000 osób. W pierwszym kwartale 2024 r. Tak mówią dane z narzędzia do śledzenia zwolnień. Duże firmy technologiczne dążą do redukcji kosztów. Z tego powodu często decydują się na zwolnienia grupowe. Szczególnie pośród kadry wyższego szczebla.

To oczywisty powód do większej aktywności „bezrobotnych” na rynku pracy. Poszukują oni nowych możliwości zawodowych. Zwolnienia grupowe są powszechne wśród dużych graczy na rynku technologicznym. Google i Amazon kontynuują cięcia w swoich zespołach. Szczególnie w działach sprzedaży i reklamy czy innych działach technologicznych.

Adaptacja biznesowa w obliczu zmian technologicznych

Wieczną gonitwę za adaptacją nakręca dynamiczny rozwój technologiczny. Pamiętajmy, że przedsiębiorstwa mierzą się z wyzwaniem rosnącego zapotrzebowania na specjalistów z ewoluujących dziedzin takich jak sztuczna inteligencja (AI) i cyberbezpieczeństwo. Raport Euronews akcentuje, że w Europie szybko rośnie popyt na role specjalistyczne. To naturalnie przynosi większą liczbę osób ubiegających się o te posady. Firmy muszą inwestować w rozwój umiejętności swoich obecnych pracowników, a także mieć dopływ talentów, aby sprostać kolejnym wyzwaniom. Celem jest utrzymanie konkurencyjności.

Coraz więcej firm opracowuje zaawansowane programy szkoleniowe, aby choć częściowo reagować na te zmiany. Uzupełnią one brakujące umiejętności i pozwolą na szybsze wdrożenia nowych technologii w firmie. Planowanie strategiczne w obszarze zasobów ludzkich wymaga uwzględnienia przewidywanych trendów i nadchodzących wyzwań — w tym czarnych łabędzi. Dlatego jest niezbędnym składnikiem skutecznego zarządzania współczesnym przedsiębiorstwem.

Dostępność ekspertów z niższymi oczekiwaniami finansowymi

Zgodnie z trendami rynkowymi, firmy starają się przyciągnąć talenty, które oferują odpowiednie umiejętności w konkurencyjnych kosztach. W obliczu optymalizacji budżetu, firmy coraz częściej zwracają uwagę na koszty związane z zatrudnieniem.

Poszukiwani są profesjonaliści gotowi pracować za niższe wynagrodzenia, ale nadal dostarczają wysokiej jakości wyniki. Obecnie tak dzieje się np. w USA.

Wpływ na branżę IT

Rosnąca liczba aplikacji na stanowiska kierownicze odzwierciedla trwającą ewolucję zarządzania talentami w przedsiębiorstwach technologicznych. Wymaga to stworzenia bardziej elastycznych strategii HR. Planowanie i adaptacja do zmian na rynku będą kluczowe dla osiągnięcia stabilności i długoterminowego sukcesu. Co więcej, to także drzwi do innowacji i rozwoju.

Musimy śledzić te zmiany oraz modyfikować strategię zarządzania talentami, żeby w pełni wykorzystać tę tendencję. Rozwój liczby aplikacji generuje problemy, ale również otwiera drzwi do tworzenia bardziej solidnych zespołów i wprowadzania innowacyjnych metod.

Zespół JOBfinder

Potrzebujesz wsparcia lub doradztwa w obszarze rekrutacji?

Napisz komentarz

Skorzystaj z wiedzy i porad naszych specjalistów od rynku pracy

No related articles
pl_PL